Een moeilijkere situatie is bijna niet denkbaar, hoe vertel je aan je ernstig zieke kind dat hij/zij doodgaat? Vertel je kind eerlijk wat er aan de hand is. Hoe moeilijk het ook zal zijn probeer het onderwerp bespreekbaar te maken en probeer zo goed mogelijk antwoord te geven op de vragen van je kind. Het is helemaal niet erg als hier emoties aan te pas komen.
Wat de betekenis is van doodgaan en wat voor gevolgen dit heeft, zal per kind verschillen of ze dit begrijpen, hierbij spelen de persoonlijkheid en de leeftijd een rol. Tot een jaar of zeven zien kinderen de dood vaak als iets tijdelijks, ze kunnen nog niet begrijpen dat het onomkeerbaar is en voor altijd.

Jonge kinderen denken heel anders over de dood en rouwen op een andere manier dan volwassenen.
Waar jij als ouder denkt aan de toekomst van je kind, is je kind vaak bezig met vandaag de dag en morgen. Ze denken in het korte termijn en zijn helemaal nog niet bezig met de toekomst.
Kinderen die al wat ouder zijn, bijvoorbeeld in de pubertijd, zijn wel al bezig met de toekomst en begrijpen beter wat doodgaan betekent. Zij kunnen dan ook boos reageren en kunnen denken: “waarom overkomt mij dit” en  “dit is niet eerlijk!”.
Ga ook met hen het gesprek aan. Praat open en eerlijk daar hebben zij behoefte aan. Toon begrip en verberg zeker je tranen niet, want jullie hebben samen verdriet.

Website tips:

  • Op deze website vindt je alle informatie over kinderpalliatieve zorg, de zorg aan kinderen met een levensduurverkortende of levensbedreigende ziekte en hun gezin.
  • De website Koesterkind is voor ouders die te horen hebben gekregen dat hun kind niet meer beter kan worden. Je vindt er informatie en handvatten om de eerste schrik om te zetten naar actie. Bemoedigende tips en verhalen van ouders kunnen je misschien steun bieden.