Als je iemand verliest zullen allerlei emoties toeslaan. Meestal houd je alleen rekening met pijn en verdriet, maar dit is niet alles wat je kunt voelen als je rouwt. Andere gevoelens, zoals angst en onzekerheid, verwarring, wanhoop of woede, maken ook deel uit van verdriet. Misschien voel je wel helemaal niks. Het is een rommeltje van emoties en ze laten zich niet sturen. Laat je emoties maar toe. Het mag gewoon en niemand zal er iets van vinden.

Rouw kan ook verschillende fysieke reacties veroorzaken, zoals vermoeidheid, uitputting, concentratieproblemen, maagklachten, hoofdpijn, hartkloppingen, slaapproblemen, verlies van eetlust, misselijkheid. Het is belangrijk om goed voor jezelf te zorgen in deze moeilijke tijd.
Wanneer je je dierbare regelmatig zag of sprak, zal dit zorgen voor een groot dagelijks gemis. Dan denk je vaak aan deze persoon of je droomt zelfs over hem/haar dit is heel normaal.
Nu je dierbare er niet meer is voel je je misschien verloren en raak je grip op je leven een beetje kwijt. Het kan zijn dat je hierdoor anders naar jezelf en naar je leven gaat kijken.

Rouw uit zich ook in gedrag. Je kan heel veel gaan huilen of je kan helemaal niet huilen. Je kan stiller zijn dan normaal of je wordt juist heel druk. Je kan wat rebels zijn of een beetje kribbiger, mensen om je heen die het goed bedoelen daar verdraag je niks van. Wat je kan helpen is om zoveel mogelijk de dingen te doen die je altijd deed. In de morgen sta je op en pakt je dagelijkse routine op zoals je die gewend was voor je dierbare overleed.