Wanneer de schouwarts niet zeker is van een natuurlijke dood, of er is sprake van een niet natuurlijke dood, dan schakelt hij een gemeentelijke schouwarts in. Stelt de gemeentelijke schouwarts een niet natuurlijke dood vast, dan moeten er vervolgstappen ondernomen worden:

  • Je overleden dierbare wordt rechtswege ‘in beslag genomen’. Dit houdt in dat er aan het lichaam en de omgeving niets veranderd mag worden. Hiermee beperk je het risico dat sporen van een mogelijk misdrijf, ongeval of een behandelingsfout worden gewist.
  • Vervolgens volgt er een uitgebreider onderzoek naar de doodsoorzaak. Hierbij is een gemeentelijk schouwarts betrokken, maar vaak ook forensische opsporingsambtenaren van de recherche.
  • Tijdens het onderzoek wordt er bewijsmateriaal verzameld en kan er besloten worden om een autopsie te verrichten.
  • De officier van justitie wordt ingelicht en bepaalt of er nog verder onderzoek moet komen, en of er gerechtelijke stappen volgen.
Een voorbeeld van een niet natuurlijke dood

Euthanasie is een niet natuurlijke dood, de gemeentelijke schouwarts moet worden ingelicht en een onderzoek doen. Daarbij zal de gemeentelijke schouwarts vooral kijken of de procedure correct is uitgevoerd. Pas daarna wordt het lichaam vrijgegeven. En kunnen de nabestaande beginnen met het regelen van de uitvaart.

Bij euthanasie wordt in veel gevallen de gemeentelijke schouwarts al van te voren ingelicht door de huisarts. Hij/zij weet dan dat er euthanasie gaat plaatsvinden en kan dan snel ter plekke zijn om het lichaam te onderzoeken en daarna vrij te geven.