Resomeren wordt zeer waarschijnlijk aan het eind van 2021 in Nederland toegestaan. Het kabinet heeft toestemming gegeven om de wet hiervoor aan te passen. Eerder dit jaar gaf de gezondheidsraad al toestemming voor resomeren. Het kabinet wil het wetsvoorstel voor de zomer in consultatie brengen. Daarna moet het nog worden goedgekeurd door de Tweede en Eerste Kamer, waarna uitvaartbedrijven de benodigde apparatuur kunnen aanschaffen.
Deze alternatieve uitvaarttechniek wordt ook wel alkalische hydrolyse genoemd.

Resomeren is een van de alternatieven voor begraven en cremeren. Resomeren is in vergelijking met begraven of cremeren een stuk duurzamer. Het past goed bij deze tijd van verduurzaamheid.

Het proces start met het scheiden van je overleden dierbare en de kist. Hierdoor kan de kist hergebruikt worden, dit kan niet bij begraven of cremeren.

Het lichaam wordt ontbonden in een waterige oplossing van een bijtende vloeistof, in dit geval kaliumhydroxide, bij een temperatuur van 180 °C en verhoogde druk zodat de resten niet gaan koken en het proces optimaal verloopt. De hoeveelheden water en kaliumhydroxide zijn afhankelijk van het lichaamsgewicht van je overleden dierbare. Het proces duurt ongeveer 3 uur. De overgebleven poreuze botten kunnen nu makkelijk vermalen worden tot een wit poeder, je kan het vergelijk met de asresten van een crematie. Andere materialen die niet oplosbaar zijn kunnen nu makkelijk weggehaald worden. Denk bijvoorbeeld aan prothese van titanium, gouden tandvullingen, pacemakers etc.
De vloeistof die nu overblijft is lichtbruin, stroperig en steriel. Wanneer de vloeistof met zuur geneutraliseerd wordt is deze niet meer belastend voor het milieu en kan het door het riool gespoeld worden.

Keus van de kleding

De kleding van je overleden dierbare moet gemaakt zijn eiwitten, bijvoorbeeld zijde of wol. Mocht je als nabestaande voor een lijkwade kiezen dat zal deze ook gemaakt moeten zijn van eiwitten. Dit is makkelijk voor het hydrolyseren.
Hydrolyseren betekend de chemische reactie van water en een andere stof (kaliumhydroxide), waardoor twee of meerdere nieuwe stoffen ontstaan.

Mocht je het proces in een animatie willen zien? Dan heeft NOS een mooi filmpje gemaakt.