Een gedachtenisprentje (‘bidprentje’ of ‘doodsprentje’) is een klein kaartje waar een tekst opstaat met een gedicht, gebed of mooie herinnering aan je overleden dierbare, dit kaartje wordt uitgedeeld tijdens de uitvaart. Het komt oorspronkelijk van de Katholieke Kerk.

In de afgelopen jaren hebben ook niet-katholieke begrafenissen de uitgifte van gedachtenisprentjes bij begrafenissen geaccepteerd. Je kan afbeeldingen en tekst volledig vrij kiezen. Gedachtenisprentjes worden ook tijdens of aan het einde van de uitvaart aan de aanwezigen uitgedeeld of zelfs later verstuurd.

Gedachtenisprentje werd vroeger niet alleen uitgedeeld bij een overlijden

Naast het herdenken van de overledene worden gedachtenisprentjes ook uitgegeven voor sacramenten zoals doop, eerste communie, vormsel, huwelijk en priesterschap. Deze prentjes hebben religieuze afbeeldingen, meestal heiligen, en hebben meestal gebeden op de voor- of achterkant. Het doel van deze gedachtenisprentjes is om in de mis te worden geplaatst, zodat mensen ze tijdens de mis kunnen lezen om deze mensen te herinneren. Meestal worden deze gedachtenisprentjes langer bewaard dan overlijdensberichten. Daarom werden ze vaak gebruikt als startpunt bij het opstellen van een stamboom.

Formaat gedachtenisprentje

Het meest voorkomend formaat van gedachtenisprentjes is het A7-formaat, dat lange tijd het standaardformaat is geweest. De oudste gedachtenisprentjes hebben alleen een voor- en achterkant. Later werd gekozen voor een half gevouwen A6-formaat, met afbeeldingen aan de buitenkant en gebeden, gedichten of mooie herinneringen aan de binnenkant. Er kunnen ook andere formaten worden gebruikt (bijvoorbeeld vierkant 10cm x 10cm of een drieluik).

Voor inspiratie kan je eens kijken op deze site.