Wanneer je dierbare is overleden moet je zo snel mogelijk een schouwarts inschakelen. Dit kan de huisarts van je dierbare zijn, maar als deze niet bereikbaar is kan je de dienstdoende arts van de huisartsenpost of GGD bellen.
De arts zal langskomen om jullie dierbare te schouwen. Het doel van deze schouw is bedoeld om duidelijkheid te krijgen over de aard van het overlijden. Een schouw bestaat uit het vaststellen van de identiteit, een uitwendig onderzoek, onderzoek naar de omstandigheden waaronder de dood intrad, vaststellen van de tijd en datum, de plaats van het overlijden, de aard van het overlijden: is het een natuurlijke of niet-natuurlijke dood? Indien mogelijk wordt ook de doodsoorzaak vastgesteld. ?Als het een natuurlijke dood is geeft hij een verklaring van overlijden ofwel een A-verklaring af. Als het een niet-natuurlijke dood is, waarschuwt hij de gemeentelijke schouwer en geeft geen verklaring van overlijden af. Is de gemeentelijke schouwer niet overtuigd van een natuurlijke dood, dan brengt hij verslag uit aan de officier van justitie. De schouwarts of de lijksgemeentelijk chouwer die de lijkschouw heeft verricht vult ook de doodoorzaakverklaring oftewel de B-verklaring in.

Deze overlijdenspapieren heb je nodig om aangifte van overlijden te doen bij de gemeente waar je dierbare is overleden. Deze papieren worden meegenomen door de verzorgers/overbrengers en wordt overhandigd aan de uitvaartverzorger die voor jullie aangifte van overlijden gaat doen bij de gemeente. Natuurlijk mag je zelf ook aangifte doen bij de gemeenten.
De gemeente maakt dan een uittreksel van de akte van overlijden en geeft toestemming voor de uitvaart. Het verlof tot begraven of cremeren.