Sinds 1991 is het niet meer verplicht om in een kist begraven of gecremeerd te worden. Je overleden dierbare mag in een lijkwade op een opbaarplank gelegd worden. Dit mag ook bij een thuisopbaring.
Een lijkwade is een rechthoekig doek, 2 tot 3 meter lang, waarin je overleden dierbare wordt gewikkeld. Het omwikkelen van een lijkwade is een makkelijk handeling. Je kan als nabestaande helpen met het omwikkelen van je dierbare, het kan een mooie herinnering en een troostende ervaring zijn. Tijdens deze handeling kan je persoonlijke dingen erbij doen. Dit wordt meestal als een bijzonder afscheidsritueel beleefd.

Veelgebruikte materialen voor lijkwades

Lijkwades heb je in verschillende materialen; katoen, linnen, bamboe, hennep, wol. Het is belangrijk dat voor een begrafenis of crematie de stof uit natuurlijk materiaal bestaat.

Een lijkwade zelf maken

Het is ook mogelijk om je eigen lijkwade te maken. Zolang je de afmetingen maar goed hebt, je natuurlijke materialen gebruikt en je er op let dat het doek twee lagen heeft. Dit in verband met het vocht wat je overleden dierbare nog kan verliezen. Door het zelf te maken kan het helpen met de verwerking van het verlies van je dierbare. Een lijkwade kan je natuurlijk ook kopen, dit kan je doen bij je uitvaartondernemer.

Hoe je een lijkwade moet vouwen kan je in onderstaande video’s zien.

Open opbaring vouwen.
Gesloten opbaring vouwen.

Bron video’s: www.wikkelgoed.nl.